Tortells, mones i garlandes al Penedès

El passat diumenge 11 de maig es va celebrar al Centre Agrícola de Sant Pau una de les sessions integrades dins dels 10ens Tallers de Memòria Oral que promou l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura de la Generalitat. Es tracta del segon taller de memòria oral que es realitza a Subirats i així com el primer, dut a terme al 2016, va girar entorn les festes de la verema, en aquesta ocasió els protagonistes van ser els Tortells, mones i garlandes al Penedès.

 


Va presentar l’acte Montse Rubio del Centre d’Estudis de Subirats i després d’unes paraules d’agraïment a la tasca del CESUB per part de la Vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Dolors Garcia, va ser Àngels Travé, antropòloga, membre de l’IEP i dinamitzadora del taller qui va coordinar les diferents intervencions dels membres de la taula. Va iniciar el debat Montse Traver, antropòloga responsable d’obrir la fitxa d’inventari a partir de la qual s’arxiva la informació obtinguda en la sessió, i que estarà disponible, com tantes d’altres, en la pàgina web de l’Inventari del patrimoni cultural i immaterial del Penedès l’enllaç d’immaterial Penedès http://immaterialpenedes.cat/. L’exposició de l’antropòloga es va centrar en els diversos usos, tipologia, noms i origen de la pasta en forma circular i amb forat central que tant vinculada apareix a festes al llarg de l’any en la zona de la vegueria Penedès. A continuació, van fer les seves aportacions en Joan Ràfols, forner de Sant Pau, Maria Teresa Sadurní, mestre, historiadora i membre de família de forners de Santa Fe i Joan i Gabriel Miret, forners de El Vendrell.

 


A través de documentals, de records viscuts i d’un present ple d’experiència acumulada, la jornada, que va aglutinar un centenar de persones com a públic, va esdevenir font de valuosa riquesa testimonial. De fet, en la recerca, la documentació, la difusió i la restitució del patrimoni etnològic català rau l’objectiu que es persegueix des de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC).

 

La cloenda del taller, que va durar un parell d’hores, va arribar amenitzada entre rotlles, tortells, garlandes i porrons de cava.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s