8enes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats, un èxit total

I és que així les hem de descriure, de principi a fi vam fregar el ple… quan no el vam sobrepassar, no patiu que anirem desgranant.

Com cada any, les Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica estaven organitzades en tres dies, amb una activitat destinada a cada dia, exceptuant diumenge que enguany en tenia dues. Cinema el divendres, homenatge a la Serra de Ries el dissabte i visita guiada a les trinxeres seguida per l’acte commemoratiu en reconeixement al conjunt de mestres de la República el diumenge. Actes, tots ells, que van gaudir d’una una gran assistència, fet que ens motiva i ens empeny a continuar mirant endavant i estirar el nostre projecte.

Divendres vam començar a les vuit del vespre, amb el passi de la pel·lícula las Maestras de la República; un film documental d’excel·lent realització i tractament humà sobre unes noies que feren un grandíssim esforç per instruir l’alumnat d’aquells anys, fent un necessari viatge anterior i posterior al període republicà, tot trobant-nos amb una sort que en cap moment haurien hagut de merèixer.

20180119_211812
Moment de l’emissió del metratge, es percep una sala plena a vessar

Si no el vau poder veure malgrat el ple absolut del Centre Agrícola de Sant Pau, no patiu, estem treballant per tal de tornar-lo a passar ben aviat. La jornada va acabar amb unes paraules de Joan Maria Girona, mestre i psicopedagog, membre del Consell de Formació Rosa Sensat i membre del CESUB. Acompanyava l’acte una exposició de material recuperat d’aquell breu període, autèntics tresors a conservar.

20180119_212602
Tresors petits que són grans.

Dissabte d’homenatge a l’espai del Memorial de la Serra de Ries inaugurat tot just l’any passat. Malgrat certa dificultat en el recorregut a peu de determinats trams, aquesta no va frenar als assistents. Els participants van recitar uns versos i dipositar un ram de flors amb els colors de la tricolor republicana, ram ofert per la persona més jove del grup, un clar simbolisme de perquè treballem i qui recollirà la feina que fem ara.

20180120_100819
Present i futur en l’homenatge als lluitadors del passat

En arribar a diumenge, la jornada es va celebrar entre descobertes i retrobaments contextualitzades en un ambient tant proper com emocionant. Visita teatralitzada des del Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona (endavant CIUDEB), acte de reconeixement al conjunt de mestres de la República, exposició representativa del fil conductor de les Jornades d’enguany… Però anem poc a poc i comencem de manera cronològica.

Aquest any la visita teatralitzada va presentar diverses novetats. En primer lloc, el nombre de figurants va passar de sis a deu, configurant, a la pràctica, una quasi total renovació respecte l’any passat. Per bé que el recorregut no va variar.

20180121_094520
Els recreadors davant el CIUDEB, repetidors de l’any passat i nous assistents

En segon lloc, els visitants van ser acompanyats en tot moment per un mínim de dos recreadors que els explicaven el que passava en tot moment. Aquesta va ser la primera trobada amb la figura que s’anomenava «el escucha», un soldat que estava sol i en silenci, en terra de ningú, per avisar als seus quan s’acostava el perill.

IMG-20180121-WA0041
Vosaltres, el public, atents a les pertinents explicacions

La següent trobada va ser en el niu de metralladora, potser l’únic que vam repetir respecte l’any passat; si ens hi vau acompanyar, recordareu la distribució i recordareu l’èxit que va tenir. Aquest any l’èxit es va repetir malgrat el major nombre de participants.

IMG-20180122-WA0029
El niu de metralladora en moments previs a l’arribada dels visitants ( picant sobre la foto vas al perfil del fotograf )

I arriben dues novetats més, la primera fou la milícia de la cultura, habilitant per a ella un pou de tirador. Va ser un èxit total i sospitem que una sorpresa inesperada per a vosaltres, que poc esperàveu trobar una escola pels soldats enmig del front, però ja us avisem que no ens ho vam inventar. I no negareu, que en la temàtica de les Jornades, haver-ho ignorat hagués fregat el pecat. Per bé que hem de reconèixer que en les circumstàncies de front del gener del 39 possiblement aquella escena no s’hagués donat, però sabem que ens disculpareu per aquesta llicencia artística.

IMG-20180122-WA0031
La repùblica també volia que els soldats sabessin llegir, i la Milícia de la Cultura s’encarregava quan la guerra ho permetia. ( Pica sobre la foto per anar al perfil del fotograf )

Tercera i darrera novetat, la centraleta telefònica amb extensió de lloc d’observació sobre el front, centraleta que era plenament funcional com així van poder comprovar els prop de cinquanta visitants, veient com parlaven d’una banda a l’altra i escoltant les explicacions dels experts recreadors allà presents. En aquest punt concloïa la part teatralitzada per recreadors, recreadors que sempre busquen la major fidelitat històrica per transmetre al seu públic, un públic que espera aproximar-se a uns fets amb el màxim rigor possible. Des del CESUB agraïm la presencia a la XV Brigada, Didpatri i Regiment Pirinenc

IMG-20180122-WA0019
Moments de repós a la centraleta de telefons. Força completa

La ruta va trobar el final en l’arribada al CIUDEB, però amb final també diferent a l’habitual, i és que allà esperaven varies fileres de bancs i un muntatge de so que anunciaven quelcom especial, com així va ser.

20180121_125322
Un dels diversos parlaments, tots ells carregats de sentiment

Començava en aquell escenari, l’homenatge al conjunt de Mestres de la República. Després de la introducció de Montse Rubio, secretària del CESUB, es va donar pas als diferents parlaments i lectures que van presentar l’acte. Ernesto González, historiador i pioner en la recerca de la memòria històrica, ens va dibuixar la situació de l’època tot apropant-nos a la realitat que van viure aquells i aquelles que van decidir emprendre la tasca d’ensenyar, il·lusionats i il·lusionades pels principis pedagògics de la República. Vam tenir, també, el luxe de comptar amb Àngels Buchaca, filla d’Elies Buchaca, mestre de Sant Pau d’Ordal entre 1934 i 1939. El fill de l’Àngels va acompanyar les paraules de la seva mare amb la lectura d’un poema. La Rosa Vendrell ens va delectar amb la lectura de la Carta d’agraïment d’Albert Camús al seu mestre de primària, escrita per l’escriptor i filòsof francès després de rebre el Premi Nobel al 1957. Van tancar els parlaments les paraules de l’alcalde d’Olesa de Bonesvalls, el Sr Josep Ma Tillo i Bages i l’alcalde de Subirats, el Sr Pere Pons i Vendrell. En cada un dels breus discursos es va respirar admiració i profund respecte per la tasca d’aquells i aquelles mestres del període republicà; ningú va poder amagar elogis en vers unes persones que varen fer una tasca ingent en tan poc temps. Tot seguit, Josep Mata, president del CESUB, i Àngels Buchaca van descobrir la placa commemorativa que a partir d’ara donarà la benvinguda a l’estrada del CIUDEB.

20180121_131502
Moment de la descoberta de la placa

Per recordar, per no permetre que caigui en l’oblit i romangui silenciat, cal tenir-ho present, cal ser-hi present. Necessitem temps, cert, doncs venim d’una llavor que tot just comença a despuntar fora de la terra, però que ben segur donarà uns fruits dels que tots en podrem gaudir.

20180121_131554
Millor no es pot reflectir

3 Comments Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s